Các trạng từ liên kết thông dụng trong tiếng Anh và bài tập Pdf

Trong các loại từ nối/liên từ thì để nối các câu trong một đoạn văn hoặc các mệnh đề chính với nhau, chúng ta dùng trạng từ liên kết. Dưới đây là danh sách các trạng từ liên kết thường gặp trong tiếng Anh và bài tập áp dụng có kèm đáp án.

Các trạng từ liên kết dùng khi muốn bổ sung thêm thông tin

  • In addition: Thêm vào đó
  • Furthermore: Hơn nữa, thêm nữa
  • Moreover: Hơn nữa
  • Additionally: Thêm vào đó
  • Also: Hơn nữa
  • Again: Lại nữa
  • Besides : ngoài ra
  • What’s more : Hơn nữa

Các trạng từ liên kết dùng khi muốn nói đến quan hệ nhân-quả

  • As a result: Kết quả là
  • As a consequence: Kết quả là
  • Accordingly: Theo như
  • Resultedly: Kết quả là
  • Consequently: Hệ quả là
  • Therefore/ Hence / thus : Vì vậy/Do đó

Các trạng từ liên kết chỉ sự đối lập

  • However: tuy nhiên
  • Nevertheless: tuy nhiên
  • Nonetheless: tuy nhiên
  • In contrast: Trái lại
  • On the contrary: Trái lại
  • Notwithstanding: tuy nhiên,
  • Still / yet: ấy thế mà,
  • On the other hand: mặt khác
  • Otherwise: nếu không thì

Các trạng từ liên kết chỉ sự tương đồng

  • Likewise: tương tự thế
  • Similarly: một cách tương tự
  • In the same way: theo cách giống như thế

Các trạng từ liên kết dùng để dẫn dắt ví dụ

  • For example: Ví dụ
  • For instance: Ví dụ

Các trạng từ liên kết dùng để nhấn mạnh

  • In fact: thực ra
  • In practice: thực tế là
  • In theory: theo lý thuyết
  • Indeed: thực sự là

Các trạng từ liên kết dùng để đưa ra kết luận

  • After all: sau tất cả
  • At last, finally: cuối cùng
  • In brief: nói chung
  • In conclusion: kết luận lại thì
  • On the whole: về tổng thể
  • To conclude: để kết luận
  • To summarize: Tóm lại

Bài tập về trạng từ liên kết

Bài 1. Điền từ nối thích hợp vào chỗ trống

  1. My teacher helped me a lot. ……….I wouldn’t have passed the exam.
  2. He is a hard-working employee………., he works ten hours a day.
  3. I really want to go to the party…………..it is…….. my house
  4. Mel and Karl lost interest in each other; …….., they both agreed to a divorce.
  5. Goft is a very fun sport; ……., it’s very expensive.

Giải thích:

  1. Đáp án “otherwise”

Dịch: Cô giáo đã giúp đỡ tôi rất nhiều. Nếu không thì tôi đã không thể vượt qua bài kiểm tra.

  1. Đáp án “Indeed”

Dịch: Anh ấy là một nhân viên chăm chỉ. Thực sự là anh ấy làm việc 10 tiếng 1 ngày

  1. Đáp án “Besides” và “close to/beside”

Dịch: Tôi thực sự muốn đến bữa tiệc. Ngoài ra, bữa tiệc đó tổ chức ở ngay bên cạnh nhà tôi.

  1. Đáp án “Consequently”

Dịch: Mel và Karl mất cảm xúc dành cho nhau; kết quả là, họ đồng ý ly dị.

  1. Đáp án “On the other hand”

Dịch: Goft là 1 môn thể thao rất vui; mặt khác, nó cũng rất đắt nó.

Bài 2. Chọn đáp án đúng

  1. He is a weak president; (otherwise/indeed/neverthless/namely) most people support him.
  2. You need to work harder. (otherwise/moreover/in brief/nevertheless), you’ll get fired.
  3. She is a very smart woman; (nevertheless/therefore,similarly/in conclusion), it is nott at all surpring that she got the job.
  4. We wanted to go to the beach; (otherwise/however/namely/as a result), it started to rain and we stayed at home.
  5. I totally disagree with his interpretation; (then/besides/nevertheless/for instance), he’s no authority on the subject.
  6. The class discussion was short. (However/moever/although/therefore), we gained some new knowledge from it.
  7. The underground is cheap; (however/therefore/but/despite), it is faster than the train.
  8. It was late, (however/but/although/and) I decided to go home.
  9. Minh had a terrible headache. (therefore/but/however/although), he went to school.
  10. Tom has a bike (so/but/however/because), he always walks to work.

ĐÁP ÁN

  1. NEVERTHELESS
  2. OTHERWISE
  3. THEREFORE
  4. HOWEVER
  5. BESIDES
  6. HOWEVER
  7. HOWEVER
  8. BUT
  9. HOWEVER
  10. HOWEVER

Bài 3. 50 câu trắc nghiệm về nối từ

1) You should keep the milk in the refrigerator_____________ it doesn’t go bad.
A. since B. so that C. because D. after
2) You should say goodbye to your brother _____________ you leave for Europe.
A. despite B. after C. since D. before
3) The class discussion was short;_____________, we gained some knowlegde from it.
A. however B. moreover C. although D. therefore
4) The undergone is cheap;_____________, it’s faster than the train.
A. however B. moreover C. but D. so
5) _____________ you study harder, you won’t win the scholarship.
A. Unless B. Because C. If D. In order that
6) The countrytside air is fresh,________________, it’s not polluted.
A. however B. whenever C. moreover D. beside
7) ________________ she spoke slowly, I don’t understand her.
A. Since B. Although C. If D. As
8) We will wait her ____________ he comes back.
A. while B. until C. since D. for
9) Our teacher explained the lesson slowly ______________ we might understand him.
A. and B. so that C. if not D. or
10) _____________ it rained heavily, we went to school on time.
A. Even though B. Despite C. Because D. Though not
11) Our visit to Japan was delayed___________ my wife’s illness.
A. because B. because of C. thanks to D. although
12) __________ he goes to the theatre with me, I shall go alone.
A. because of B. because C. unless D. when
13) He tries his best to work hard ______________ help her family get over the difficulties.
A. so as that B. in order that C. in order to D. so as not to
14) We moved to the front row _____________ we could hear and see better.
A. so as that B. because C. although D. so that
15) I made a mistake ____________ I was tired after the work.
A. though B. so that C. because D. if
16) Minh had a terrible headache. __________________, he still wanted to go to school.
A. Therefore B. But C. However D. Although
17) My sister will take the plane to Singapore______________ she dislikes flying.
A. because B. so that C. therefore D. though
18) My car broke down on the way.____________, when I got the airport, the plane had taken off.
A. Because B. However C. Therefore D. Although
19) His mother was sick._________________, Jane had to stay at home to look after her.
A. But B. However C. So D. Therefore
20) They asked me to wait for them; ____________, he didn’t turn back.
A. but B. however C. so D. therefore
21) Many people still believe him very much __________ he sometimes tell lies.
A. because B. since C. although D. despite
22) They were walking on the street _________ there was an accident.
A. when B. while C. because D. so that
23) __________ the darkness in the room, we couldn’t continue our studying.
A. because of B. since C. although D. in spite of
24) Mary tries to study as hard as possible ___________ she can get the scholaship to study in England.
A. in order to B. so that C. because D. because of
25) She stopped at the post office ___________ she could send the letter to her parents.
A. although B. so as to C. in order that D. despite
26) He didn’t wear warm clothes __________________ the cold weather in winter.
A. because B. although C. because of D. in spite of
27) What had you done ____________ I phoned you?
A. as soon as B. by the time C. after D. while
28) Tom couldn’t get a job _____________ he couldn’t speak English well.
A. because B. although C. because of D. in spite of
29) _____________ he knew the danger of smoking, he couldn’t give it up.
A. Since B. Though C. Because of D. Despite
30) He knew the danger of smoking;______________, he couldn’t give it up.
A. therefore B. but C. however D. although
31) ____________ their poverty in their family, they live happily together everyday.
A. as B. though C. because D. despite
32) He didn’t drink beer _______________ he was really thirsrty.
A. in spite of B. even though C. because D. since
33) We will go without him ____________ he comes here on time.
A. though B. unless C. Because D. If
34) Mike went ot the bank ______________ he cashed his cheque.
A. therefore B. so that C. however D. although
35) The students finish the test well _________________ its difficulties yesterday.
A. therefore B. in spite of C. however D. although
36) She has driven a car _____________ she studied at the university.
A. as soon as B. by the time C. after D. since
37) We started out on the trip ______________ the weather was extremely hot.
A. because B. in spite of C. because of D. although
38) We should wait for her __________ we had much time.
A. though B. unless C. because D. if
39) ____________ we had much time, we shouldn’t wait for her
A. Though B. Unless C. Because D. If
40) The food didn’t look appetizing;______________, many people liked enjoying it.
A. therefore B. so that C. however D. although
41) It was already 6p.m, ______________ we closed our office and went home.
A. therefore B. but C. however D. so
42) Ok! you can take Chemistry as your major.______________, you should remember that it is not easy to learn.
A. Therefore B. But C. However D. Although
43) John succeeded in the exam ______________ his hard and methodical work.
A. because B. in spite of C. because of D. although
44) He didn’t stop his car ___________ the traffic light turned red.
A. because B. in spite of C. because of D. although
45) She didn’t join our programme _________________ she had to take a summer course at the college.
A. so that B.because of C. because D. although
46) She wanted to go to bed early ________________ her bad tiredness.
A. because B. in spite of C. because of D. although
47) _________________ he had to take her mother to the hospital, he still attened our party yesterday.
A. Because B. In spite of C. Because of D. Although
48) ______________ they had read these books, they went out.
A. As soon as B. Before C. After D. Since
49) The students couldn’t do the test ______________ its copmplicated problems.
A. because B. in spite of C. because of D. though
50) ______________ it got dark, they continued working.
A. Because B. In spite of C. Because of D. Even though

HƯỚNG DẪN GIẢI

1. B
2. D
3. A
4. B
5. A
6. C
7. B
8. B
9. B
10. A
11. B
12. C
13. C
14. D
15. C
16. C
17. D
18. C
19. D
20. B
21. C
22. A
23. A
24. B
25. C
26. D
27. B
28. A
29. B
30. C
31. D
32. B
33. B
34. B
35. B
36. D
37. D
38. C
39. B
40. C
41. D
42. C
43. B
44. D
45. C
46. C
47. D
48. A
49. C
50. D

Download: PDF